Автокомплекс РС

Телефон: +359 889 618 913
E-mail: autocomplexrs@gmail.com

Ремонт на турбини

Сервиз за ремонт на турбокомпресори

Целесъобразността от подмяна на турбокомпресора с нов често поставя под въпрос възможността за извършване на малък или основен ремонт на турбокомпресора. Пълното възстановяване или малък ремонт на турбокомпресора в повечето случаи ще спестят пари при ремонта на автомобила Ви.

Напълно рециклираният турбокомпресор ще работи не по-лошо от нов. Опитът на наблюдението показа, че разликата в експлоатационния живот между новия и ремонтирания турбокомпресор е незначителна. Освен това вече е трудно да се намерят много турбокомпресори поради сприането им от производството.

Рециклиране на турбокомпресори – възстановяване на турбокомпресори

Ние предлагаме професионален ремонт на дефектни турбокомпресори за всички водещи марки автомобили. Въз основа на дългогодишния опит в работата и стриктната ни политика за качество, ние предлагаме само висококачествени услуги за ремонт и възстановяване на турбокомпресори. Професионалният ремонт на турбокомпресорите се извършва от квалифициран, специално обучен персонал, използващ най-модерното и надеждно оборудване. Ние ще ви консултираме за ремонта и работата на турбокомпресора, ще ви помогнем да определите причините за неизправността на турбокомпресора, да проведем пълна диагностика и проверка на характеристиките на турбокомпресора и неговите части. Благодарение на нашето оборудване ние ще се справим с всяка задача за да въстановим Вашия турбокомпресор и да отстраним неизправностите на турбото.

За всички извършени работи по ремонт на турбокомпресори, предлагаме 6 месечна гаранция.

Причините за неизправността на турбокомпресора

Защо турбокомпресорът се счупи? …

Изключително важно е да установите причината за отказа на турбокомпресора, преди да го смените!

Ако първоначалната причина за повредата на турбокомпресора не бъде отстранена, всички средства, изразходвани за ремонт или закупуване на нов турбокомпресор, ще бъдат нарпазно.

Турбокомпресорът отново ще се счупи!

Установено е, че най-честата причина за повреда на турбото е външен фактор, което означава, че самата причина за повреда не е в турбокомпресора, а във външно въздействие върху него. Самият турбокомпресор няма части, които са изложени на прекомерно износване, ако работи в нормален режим. Срокът на експлоатация на турбокомпресора се равнява на живота на двигателя. Производителите на турбокомпресори изключват наличието на дефекти в техните продукти. Това е доста разумно изключение, тъй като при производството на съвременни турбокомпресори се използват автоматизирани високотехнологични линии. Целият процес на производство преминава строг, автоматизиран контрол. Въпреки че, като говорим за работата на турбокомпресора, ситуацията е малко по-различна и след време на практика получаваме проблем. Често срещан случай е, когато турбото се повреди много по-рано, отколкото трябва. Не са изключение случаите, когато нов, наскоро инсталиран турбокомпресор по някаква причина се развали, преди превозното средство да премине и сто метра, веднага след сервиза за ремонт.

Старо замърсено двигателно масло и агресивна среда

Маслото от двигателя отива в турбокомпресора, за да смазва въртящите се части на турбокомпресора. Замърсено с чужди частици, маслото влияе неблагоприятно върху турбокомпресора, като влошава значително неговите подвижни части, надрасквайки и увреждайки втулките и лагерите му. Големите абразивни частици оставят дълбоки драскотини под формата на канали по повърхността и лагерите на турбокомпресора. Такова типично износване на частите на турбокомпресора най-често се свързва с некачествен маслен филтър на двигателя. Също така причината за мръсотията в двигателното масло може да бъде неточен ремонт на двигателя, отваряне на капаците на двигателя при неблагоприятни условия. Старото моторното масло допринася за образуването на фини абразивни частици в смазката, маслото губи смазочните си свойства, което води до силно износване на вала, постепенно ерозира повърхността му, появява се силен обрат на ротора на турбокомпресора. Лошото качество или неподходящото масло,както и наличието на чужди добавки в него водят до химическо замърсяване на двигателното масло, което допринася за интензивно износване на плъзгащите се части на турбокомпресора.

Прегряване при екстремни условия на работа на турбото

Причината за силно износване на въртящите се части на турбината може да бъде прегряване, причинено от неизправност в системата за охлаждане на автомобила, неправилна работа на газоразпределителната система, неприложим вид гориво. Също така, неизправност на системата за управление на турбото, дефектен сензор за налягане на въздуха са част от причните за прегряване. При прегряване нарушаването на температурните характеристики на турбокомпресора води до деформация на частите на турбината, образуване на пукнатини по дюзите на вала. Неприложимите параметри на системите за управление водят до скорости на ротора на извън обхвата на турбокомпресора, образувайки пукнатини по лопатките, като впоследствие унищожават целия ротор. Липсата на моторно масло в турбокомпресора води до прегряване и унищожаване на неговите части. Недостигът на смазване може да бъде свързан с липсата на такива или некачествени уплътнения, които се превръщат в пречка за подаването на масло към подвижните, въртящи се части на турбокомпресора.

Повреда на турбо от чужди частици

Влизайки в турбокомпресора, твърдите чужди предмети ще нанесат непоправими щети на неговите части. В резултат на некачествен ремонт или мотанж, ако уплътнения, гайка или парче пластмаса попадне в турбокомпресора, ще се повреди лагера на турбокомпресора или целия вал на турбокомпресора. Дори малко парче мека хартия, картон, дърво ще доведе до пълен дисбаланс на ротора на турбокомпресора, впоследствие ще доведе до пълно унищожаване на втулките и лагерите. Повреда на лопатките с чужди предмети в турбо с променлива геометрия (VNT, VGT, VG) води до отказ на системата за управление на геометрията на турбокомпресора, което може да доведе до прегряване или присвояване на неправилни параметри на работа на турбокомпресора. Пясъкът или прахът, проникнали във въздушните канали на турбото, за кратко време деформират лопатките на турбокомпресора и бързо износват останалите части на турбокомпресора. Неправилно монтиран или ниското качество на на въздушния филтър, може да бъде сериозна причина за повреда на новоинсталирания турбокомпресор.

Основните признаци на неизправност на турбокомпресора

Само специалист със знания за турбокомпресорите и нужното оборудване  може да установи неизправността и да направи точно заключение. Освен това са описани първоначалните основни характеристики, по които е възможно да се направи предположение за неизправност на турбокомпресора.

Турбокомпресорът е много шумен при работа

Силният шум може да бъде причинен от триене на ротора върху корпуса на турбокомпресора. Също така, шумът може да се чуе с триене, причиняващо деформация на корпуса или деформация на други части на турбото. При триене неизбежно е прегряването и разрушаването на лопатките, последвано от неизбежната повреда на турбокомпресора.

Когато турбокомпресорът работи, се чува свистене или шум, подобен на свирка

Обикновено свистенето се дължи на неплътностюта на турбо системата. Може да възникне изтичане на въздух на мястото, където моторът е свързан към компресора. Дупката в интеркулера или точките на свързване с него също може да предизвика звукова свирка.

В сглобките на въздушните тръби има петна от масло

Запушването на маслена тръба или интеркулер обикновено причинява изтичане на масло през въздуховодите. Моторното масло под налягане, просто няма къде да отиде. Също така евентуално нискокачествено масло или масло с добавки се превръща в кокс по време на изгаряне, като по този начин се образуват силни запушвания вътре в турбокомпресорната система.

Лошо ускорение на колата, мощността на колата се губи

Възможно е да има неизправност в системата за управление на турбокомпресора. Турбокомпресорът не доставя достатъчно въздух към двигателя. При турбо с променлива геометрия (VNT, VGT, VG) една от причините за слабо ускорение и падане на мощността може да бъде задръстеният пръстен на дюзата. Въглеродът от своя страна се образува от лошо качество на гориво, поради неправилна система за впръскване на въздух.

Изгорели газове с черен цвят

Неизправността може да бъде в системата за управление на турбокомпресора. Черният цвят на изгорелите газове може да възникне, когато горивната смес е твърде богата на въздух. Грешката може да не е в херметичността на системата за впръскване на въздух. Дупката в интеркулера или връзките, които го свързват с турбокомпресора, може да пропусне въздуха.

Изгорелите газове със син цвят, изчезват с времето

Синият дим се причинява от изгоряло масло в цилиндрите. При силно износване на части в турбокомпресора е възможно да изтече масло в цилиндрите и горивната камера на двигателя. Когато двигателят се загрее, гумените детайлите се деформират, застават на мястото си и маслото престава да тече и синият дим изчезва.

Пълен или частичен ремонт на турбокомпресора

Цената на ремонта на турбото определя сложността на повредата и цената на подменените части по време на ремонта. Приблизителната цена на ремонта се определя след диагностицирането на турбокомпресора. Ремонтът на турбокомпресора е разделен на два вида, по-точно, на две категории ремонт.

Частичен ремонт на турбокомпресори

Първата категория е частичен ремонт на турбокомпресора. Частиечн ремонт на турбото се извършва при износването на втулките, уплътненията, пръстените и други малки части. Ремонтът използва нов комплект за ремонт на турбокомпресора, всички части се подменят от комплекта за ремонт на даденото турбо. Валът и ротора, докато са в добро състояние, не се сменят.

Ходът на работа, действията, извършени със частичния ремонт на турбокомпресора:

 • Корпусът на турбокомпресора се отстранява;
 • Всички механизми на турбокомпресора са подредени;
 • Частите на турбокомпресора се измиват със специални химикали. Използването на почистваща камера премахва мръсотията под формата на въглеродни отлагания, ръжда, сажди, кокс, изгоряло масло и други замърсители, които са продукт на двигателя с вътрешно горене;
 • Повърхностите на корпуса на турбокомпресора се подлагат на студена абразивна обработка, като се използва абразивен прах;
 • Частите на корпуса и турбокомпресора се промиват повторно в химически разтвор;
 • Балансиране на ротора (вала на турбокомпресора);
 • Ядрото на турбокомпресора е сглобено, в което са сменени всички части от новия ремонтен комплект (втулки, пръстени и др.);
 • Балансиране натурбокомпресора на специално балансираща маина;
 • Монтаж на ремонтирания турбокомпресор;
 • Работата по ремонта на турбото завършва с окончателна проверка на работата му, извършват се окончателните тестове и измервания на характеристиките му.

Пълен ремонт на турбокомпресора

Втората категория ремонт е цялостна реконструкция на турбокомпресора. Пълният ремонт на турбото се извършва при силно влошаване на ротора или вала. Работата по цялостния ремонт на турбокомпресора е подобна на частичния ремонт, с изключение на подмяната на дефектен ротор или износен вал. Извършвайки цялостен ремонт на турбото, е възможно изцяло да смени сърцевината на турбокомпресора или да  се заменят отделните му части.

Действия, напредък на работата в случай на цялостен ремонт на турбокомпресора:

 • Корпусът на турбокомпресора се разглобява;
 • Всички механизми на турбокомпресора са демонтирани;
 • Химическо почистване на частите на турбокомпресора. Отстраняват се въглеродните отлагания, ръжда, сажди, кокс и други замърсители, характерни за турбокомпресора;
 • Студена абразивна обработка за почистване наповърхността на турбо;
 • Повторно почистваен компонентите на турбокомпресора с химикали;
 • Изхабените в сърцевината на турбокомпресора части се сменят с нови. Както при частичния ремонт, така и тук се използва нов комплект за ремонт на турбокомпресора;
 • Сглобената сърцевина се поставя в специално оборудване за балансиране, където се балансира с параметрите, зададени за текущото турбо;
 • Турбокомпресорът се сглобява напълно;
 • Завършване на работата по пълния ремонт е цялостната проверка на производителността на турбото, извършване на всички тестове за годността на турбокомпресора за работа.

Диагностика на неизправност на турбокомпресора – най-простите начини

Има прости начини за идентифициране на турбо неизправност, без да се разглобява от двигателя. Пълна диагноза и заключение за състоянието на турбокомпресора обаче може да се направи само в сервизн център, като за целата се отстрани турбото от двигателя и се проведат диагностични тестове. Пълната диагностика на турбокомпресора се извършва от квалифициран персонал при наличие на подходящо оборудване за ремонт и диагностика на турбокомпресори.

Диагностика на турбокомпресор на двигател

По-долу са описани действия, които позволяват частично да се диагностицират някои неизправности на турбокомпресора, без да се отстранява турбокомпресорът от двигателя.

 • Изключване на турбината от охладителната система. Разклонителните тръби, свързващи турбокомпресора с въздушния филтър и интеркулера, се отстраняват. Въздушни канали трябва да са сухи или леко влажни от маслата. Ако се наблюдават значително количество моторно масло във въздушните връзки и точките на тяхното свързване и общата консумация на масло в автомобила е значително увеличена, причината за теча трябва да се установи точно. Проблемът може да бъде или в турбокомпресора, или в двигателя;
 • Валът и зъбното колело трябва да бъдат инспектирани. Зъбното колело не трябва да бъде с износени, огънати или деформирани по друг начин зубци. То трябва да има правилни и симетрични форми. Ако има дефекти на зъбното колело, турбокомпресорът трябва да бъде поправен или сменен;
 • Опитайте да настроите вала на турбокомпресора (ротора) в движение по неговата аксиална посока. Това може да се направи просто с ръка, издърпване на вала (ротор), хващане на пръстите на вала или колелото. Отклонението в аксиална посока не трябва да надвишава 0,05 мм и не трябва да се усеща основно от ръката. Ако движението на вала на турбокомпресора в аксиална посока надвишава заявеното, турбото трябва да бъде поправено или променено;
 • Разклатете вала в радиалната посока на оста. Движението на турбо вала в радиална посока може да се усети на ръка. Хлабианта в тази посока не трябва да надвишава 1,00 mm. Издърпвайки и завъртайки зъбното колело, той не трябва да докосва стените на студената част на турбокомпресора. Ако колелото на турбото или лопатките му са в контакт с корпуса на турбокомпресора, тази неизправност на турбокомпресора трябва да бъде отстранена;
 • Проверете външните части на турбокомпресора. След дългото време на работа на турбото тялото му може да се е напукало или деформирало. Това ще случи на почти всеки турбокомпресор с времето, независимо от модела, условията на употреба, производителя или марката на автомобила. След като откриете пукнатина, разцепване или друг вид критична деформация на корпуса, е необходим ремонт за незабавно поправяне на турбо или замяна.

Диагностика на турбокомпресор на изпитвателни станции

Отстраненият от двигателя турбокомпресор преминава серия от изпитания и тестове с помощта на специално оборудване. Диагностиката се извършва от опитни специалисти, използващи високотехнологични, съвременни средства.

Основният тест на турбокомпресор при стационарни условия е да диагностицира сърцевината турбото.

 • Необходимо е да разглобите турбокомпресора и да извадите неговата сърцевина;
 • Касетата с турбокомпресор е поставена в балансиращото оборудване, където преминава динамично изпитване, завъртайки вала на турбокомпресора със скорост до 200 000 об / мин;
 • Анализираме вибрационния спектър на турбо ротора, когато той се върти с различна скорост. Изпитвателните характеристики на въртящите се параметри и вибрациите на вала са направени;
 • Сърцевината е балансирана, като отстраняваме металните части от ротора, причинявайки прекомерни вибрации. Балансирането се извършва в стриктно съответствие с определените норми на производителя на турбокомпресора;
 • Ако има електронен задвижващ механизъм при турбото, тестваме неговите механични части, прави се проверка на работоспособността на електрониката, софтуерът се коригира. Тестват се също пневматични, вакуумни задвижвания;
 • Турбокомпресорът се сглобява напълно.

Срок на експлоатация на турбокомпресора – общи препоръки

За нормална работа на турбокомпресора се препоръчва редовно да се поддържа техническа поддръжка на автомобила. Искате ли турбокомпресорът да ви служи дълго? Просто слдвайте тези препоръки.

 • Редовна поддръжка;
 • Сменяйте редовно двигателното масло;
 • Използвайте само качествено масло;
 • Редовно сменяйте филтрите за масло и въздух;
 • Не използвайте непроверени добавки за двигателя;

Следвайте препоръките на производителя на автомобила.

За качествен ремонт на турбокомпресорите се свържете със специалист. Ние се занимаваме с ремонт и пълно възстановяване на турбокомпресора от много години. С това натрупахме много опит в областта на ремонта на турбо. Успехът ни в ремонта на турбокомпресори се дължи преди всичко на високото качество на нашите услуги.

Качественият ремонт на турбокомпресорите е част то развитието на нашият автосервиз. Винаги  сме готови да съдействаме за ремонта на турбокомпресорите, на всеки , който има нужда от ремонт или рециклиране на турбокомпресора за неговият автомобил.

Цени за ремонт .

Демонтаж монтаж  турбо на кола със предно от 300лв . ремонта не влиза тази цена.

Демонтаж монтаж турбо на кола 4х4 от 500 лв. ремонта не влиза в цената .